
Statsbudsjettet: Her er de viktigste skatte- og avgiftsmessige grepene
I dag, 6. oktober, la regjeringen Støre fram statsbudsjettet for 2024. Når budsjettet legges frem, står Norge overfor utfordringer som krig i Ukraina og høy pris- og lønnsvekst. Folk flest opplever dårligere kjøpekraft, men kjøpekraften forventes å bli bedre. Dette kan forklares ved at KPI er forventet å reduseres med 2,2 prosentpoeng. For private medfører statsbudsjettet marginale lettelser. For næringslivet som helhet vil statsbudsjettet føre til minimale endringer.
Statsbudsjett 2024
Artikkelen er skrevet i samarbeid med advokat Finn Lervik

Regjeringen sier selv:
«Det er fortsatt høy aktivitet i norsk økonomi, selv om veksten har dempet seg. Lønns- og prisveksten er fremdeles høy. Fremover venter vi at sysselsettingen vil holde seg høy og arbeidsledigheten lav. Inflasjonen er ventet å komme ned, men det vil ta tid før den er tilbake på målet på to prosent.»
De viktigste skatte- og avgiftsmessige grepene i forslag til statsbudsjett for 2024 er:
- Regjeringen foreslår å innføre grunnrenteskatt på landbasert vindkraft. Lovforslaget er foreslått å tre i kraft fra og med inntektsåret 2024. Skattesatsen her er foreslått til 35 prosent, hvorav minst halvparten av skatteinntektene skal gå til kommunene.
- Skatt på privat konsum i aksjeselskap («luksusskatten») foreslås ytterligere utsatt. Regjeringen vil arbeide videre med justeringer av forslaget og har som mål å innføre skatten fra inntektsåret 2025.
- Regjeringen foreslår å starte utfasing av den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften på høye lønninger ved å heve innslagspunktet fra 750 000 koner til 850 000 kroner.
- Regjeringen foreslår å øke grensen for direkte utgiftsføring av driftsmiddel fra 15 000 kroner til 30 000 kroner.
- Regjeringen foreslår å øke kalkulasjonsrenten som benyttes ved beregningen av markedsverdien av næringseiendom for formuesskatteformål. Renten økes med én prosentenhet for eiendommer som er lokalisert utenfor storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Dette betyr kutt i formuesskatt på næringseiendom utenfor storbyene.
- Det foreslås ellers ingen endring i formueskatten.
- Budsjettet innebærer en marginal skattelette for de med årsinntekt under 800 000 kroner.
- Utbytte- og selskapsskatten foreslås uendret.
- Regjeringen vil utrede nærmere om det skal innføres en kommunal/statlig turistskatt. Det blir dermed ikke innført en turistskatt fra 2024, slik turistnæringen kanskje hadde forventet.
- Regjeringen vil utrede muligheten for arbeidsfradrag for unge. Dette for å stimulere for å få flere unge i arbeid.
- Regjeringen vil utrede om det skal innføres nøytrale merverdiavgiftsregler ved leasing av elbilkjøretøy.
Vil du lese mer om Statsbudsjettet 2024: Se regjeringen.no