
Regjeringen foreslår omfattende lovendringer: Vil gi Arbeidstilsynet sterkere virkemidler
Regjeringen har nylig fremmet forslag om betydelige endringer i arbeidsmiljøloven. Målet med endringene er å styrke Arbeidstilsynets virkemidler mot useriøse aktører i arbeidslivet. For arbeidsgivere innebærer dette økt fokus på etterlevelse og behov for å sikre at virksomhetens interne rutiner er i samsvar med lovverket.
Foreslår ni større endringer
Det er foreslått ni større endringer:
- Opplysningsplikt for tredjeparter. Arbeidstilsynet får adgang til å innhente opplysninger også fra andre virksomheter enn den det føres tilsyn med, for eksempel leverandører eller kunder.
- Adgang til bevissikring. Ved tilsyn kan Arbeidstilsynet i dag ikke ta med seg dokumenter eller andre bevis ved «tvang». Regjeringen foreslår å gi Arbeidstilsynet hjemmel til, etter beslutning fra tingretten, å foreta såkalt «bevissikring».
- Ileggelse av overtredelsesgebyr "på stedet". Ved klart konstaterbare overtredelser får Arbeidstilsynet hjemmel til å ilegge gebyr direkte under tilsynet, uten skriftlig forhåndsvarsel.
- Overtredelsesgebyr til fysiske personer. Mulighet for å ilegge gebyrer på opptil 25 G (ca. 3 millioner kroner) til enkeltpersoner som leder virksomheten, spesielt rettet mot de som spekulerer i konkurs eller forsøker å unngå sanksjoner.
- Lengre foreldelsesfrist. Fristen for å ilegge overtredelsesgebyr er foreslått utvidet fra to til fem år.
- Bistandsplikt for politiet og hjemmel for maktutøvelse. Politiet skal, når det er nødvendig, bistå Arbeidstilsynet ved gjennomføring av tilsyn og kan bruke nødvendig makt i tilknytning til dette.
- Tiltak for adgang til arbeidssted. Arbeidstilsynet skal selv kunne iverksette nødvendige tiltak for å få adgang til et arbeidssted, for eksempel ved å klippe en hengelås eller tilkalle en låsesmed.
- Utvidet påleggskompetanse. Arbeidstilsynet skal kunne håndheve inspeksjonsadgangen gjennom de øvrige reaksjonsmidlene i loven.
- Tilsvarende endringer i tilgrensende lover. De nye virkemidlene skal også kunne brukes når Arbeidstilsynet fører tilsyn etter allmenngjøringsloven, utlendingsloven og anskaffelsesloven.
I sum signaliserer forslagene en intensivering av innsatsen mot arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører. For seriøse arbeidsgivere understreker dette viktigheten av å:
- Gjennomgå og oppdatere interne rutiner for å sikre samsvar med arbeidsmiljøloven.
- Sørge for grundig dokumentasjon av arbeidsforhold og etterlevelse av regelverket.
- Være forberedt på mer omfattende og effektive tilsyn fra Arbeidstilsynet.
Vi følger utviklingen på dette feltet, og bistår gjerne med rådgivning for å sikre at din virksomhet er forberedt på de foreslåtte endringene.
Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe din bedrift med å navigere i regelverket.